15 februarie - Ziua Națională a Lecturii

Vi 18 februarie 2022

Începând din acest an, România are o Zi Națională a Lecturii!

Într-o țară în care sub 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an, iar 35% dintre români declară că nu au citit niciodată o carte, rolul școlii devine esențial în a cultiva o activitate aparent desuetă, lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide. Lectura construiește legături profunde și statornice în mințile tuturor, fie copii sau adulți.

Studiile arată că prima lectură sau primele cărți pe care le are un copil sunt definitorii pentru relația pe care o va avea cu lectura.

Pandemia a mai stimulat puțin apetența pentru lectură, dar cifrele ne plasează în continuare pe ultimele locuri în Europa la consumul de carte. Potrivit statisticilor oficiale, românii citesc mai puțin de 5 minute pe zi, iar 35 la sută declară că nu au citit niciodată o carte. Este poziția pe care ne aflăm de ani buni din cauza lipsei accesului la educație, nivelului crescut de sărăcie și metodelor pedagogice învechite.

În România, unul din patru copii nu are acces la cărți, iar în mediul rural, nu există librării. La nivel național sunt două librării la suta de mii de locuitori, în vreme ce în Germania, de exemplu, sunt de patru ori mai multe.

Un raport al Băncii Mondiale arată că, din cauza pandemiei, rata analfabetismului funcțional se va adânci și mai mult. Va crește cu 10 - 12 procente, asta în condițiile în care sunt la o cifră record, în rândul copiilor și adolescenților.

 

Dan Vidrașcu, Editura Litera: „La noi, consumul este sub un exemplar pe cap de locuitor. Pe care dacă îl comparăm cu o țară cu o piață enormă, cum ar fi Germania, acolo consumul e de peste 16 cărți pe cap de locuitor, pe an”.

 

Românii mai citesc doar cărți de dezvoltare personală

Specialiștii spun că nu există nicio cultură a cititului, ci mai degrabă o preocupare doar ocazională pentru carte. Cei care mai citesc aleg mai degrabă cărți de dezvoltare personală. Interesul pentru această categorie se vede și în vânzări, pentru că unele librării au vândut chiar și cu 50% mai multe cărți de dezvoltare personală în 2021, față de 2020.