Cărți pe viață pentru elevi, de la Nemira

Jo 01 noiembrie 2018

„Un cititor trăiește o mie de vieți înainte de a muri. Cel care nu citește niciodată trăiește doar una” - R.R. Martin

Sub acest slogan-citat, Editura Nemira organizează cea de-a doua ediție a Bursei de cititor, un proiect concurs destinat elevilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani, care vine să răspundă nevoii sociale de a educa prin lectură, de a promova cultura scrisă și obișnuința de a citi de plăcere.

Dacă vrei să câștigi cărți pe viață, tot ce trebuie să faci este să trimiți un eseu cu tema „Citim și călătorim prin imaginație”, până în data de 18 noiembrie, ora 23:59. Detalii despre modalitatea de înscriere la acest proiect concurs, precum și despre regulamentul de participare afli aici - https://nemira.ro/bursa-cititor-nemira-2018/.

 

Prin selecție, Editura Nemira va oferi 5 burse de cititor elevilor cu vârsta între 12 și 18 ani, astfel: 2 burse la categoria de vârstă 12 - 14 ani și 3 burse la categoria de vârstă 15 - 18 ani. Statutul de bursier aduce fiecărui beneficiar cărți publicate de Editura Nemira pentru tot restul vieții (colecțiile SF&Fantasy, Young Adult, Babel, Istoria, Suspans, Cuaternar, Vorpal).

Ca beneficii secundare, Editura va facilita, la cerere, întâlniri cu autorii români și sau străini, ateliere de scriere creativă – organizate anual pentru grupuri de bursieri. Prin implicarea mai multor lideri de opinie (scriitori, persoane publice, bloggeri) în proiect se dorește inițierea unui dialog informal între aceștia și elevi, care vor învăța direct de la ei ce înseamnă respectul pentru carte și importanța cititului de plăcere.

Un studiu al Institutului Național de Științe ale Educației arată că puțin sub o treime dintre elevi nu deschid o carte într-un an, iar 36% n-au citit nicio carte în ultimul trimestru. Ponderea celor care au citit o carte pe trimestru este anemică – doar 19%, iar două, 17%.

Lectura are acum rivali redutabili. Televizorul, calculatorul, internetul au devenit repere pentru fiecare generaţie din ultimii ani. Aceste trei mijloace de informare rapidă şi comodă care oferă copiilor meniul complet în orice domeniu al cunoaşterii acoperă deja o plajă substanţială a timpului liber, care rămâne din ce în ce mai puţin.

Consumul de cultură scrisă în rândul copiilor, tinerilor și apoi adulților este esențial pentru a forma persoane care înțeleg spiritul diversității vieții, societății și artei.

Calendarul Bursa de cititor Nemira 2018 

  • Termen limită de înscriere (prin completarea formularului și trimiterea eseului): 18 noiembrie, ora 23:59
  • Confirmarea înscrierii: 21  noiembrie - elevii participanți vor primi un e-mail cu confirmarea înscrierii lor în concurs (doar cei care îndeplinesc condițiile înscrierii conform regulamentului)
  • Jurizare: 22 noiembrie – 4 decembrie
  • Anunțarea finaliștilor – cei 5 bursieri Nemira: 13 decembrie 2018

Cei cinci beneficiari ai burselor Nemira 2018 vor primi noutățile Nemira din colecțiile SF&Fantasy, Young Adult, Babel, Yorick, Istoria, Suspans, Cuaternar, Vorpal din anul acordării bursei. Cărțile vor fi trimise în luna decembrie pentru bursierii 2018. Din 2019, cărțile pentru bursierii desemnați în 2018 vor fi trimise în două etape: iunie și decembrie.

Sursa: https://blog.nemira.ro