Ia-ți permisul DiscoverEU să călătorești GRATUIT prin Europa!

Mi 05 decembrie 2018

Ai 18 ani? Ești gata pentru o aventură? Dacă răspunsul este „da”, pregătește-te să explorezi Europa, luând parte la inițiativa #DiscoverEU a Uniunii Europene!

Cel puțin 450 de tineri din România vor avea șansa de a călători în Europa!

Profită de această șansă pentru a experimenta libertatea de mișcare, pentru a înțelege mai bine diversitatea Europei, pentru a te bucura de bogăția sa culturală, pentru a-ți face noi prieteni și, nu în ultimul rând, pentru a te descoperi pe tine însuți.

Cu acest permis, poți călători cel puțin într-o țară UE pentru o perioadă între cel puțin o zi și maxim o lună, oricând între 15 aprilie 2019 (data primei plecări) și 31 octombrie 2019 (data sosirii finale) și poți deveni ambasador al inițiativei DiscoverEU.

Europa e la picioarele tale. Fă primul pas!

 

Cine se poate înscrie?

Tinerii cu vârsta de 18 ani, care s-au născut între 1 ianuarie 2000 și 31 decembrie 2000, inclusiv.

La această inițiativă se pot înscrie și tineri cu nevoi speciale. Ei vor fi ajutați cu informații și sfaturi și ar putea beneficia chiar și de acoperirea costurilor de asistență specială (persoană însoțitoare, câine însoțitor pentru candidații cu deficiențe de vedere etc.).

 

Când se fac înscrierile?

Înscrierile se fac până marți, 11 decembrie, ora 12:00 (CET). Tinerii interesați se pot înscrie pe Portalul european pentru tineret, unde vor trebui să se înregistreze și să își prezinte planurile de călătorie.

 

Selectarea candidaților și desfășurarea călătoriei

Participanții vor fi selectați pe baza răspunsurilor lor la un chestionar format din cinci întrebări cu mai multe variante de răspuns, legate de cultura și diversitatea europeană, de inițiativele UE destinate tinerilor și de viitoarele alegeri europene, precum și la o întrebare suplimentară pe o temă legată de cea de-a doua rundă.

Câștigătorii pot călători singuri sau cu un grup de până la cinci persoane (toate trebuie să fi împlinit 18 ani). Ca regulă generală, călătoriile se vor realiza cu trenul. Cu toate acestea, pentru a se asigura un acces larg pe întregul continent, participanții vor putea să utilizeze și alte mijloace de transport, cum ar fi autobuzul sau feribotul.

 

Peste 450 tichete pentru România

Fiecărui stat membru al UE i s-a alocat un număr de permise de călătorie, pe baza ponderii populației țării sale în raport cu populația totală a Uniunii Europene. Astfel, România va avea disponibile 456 de bilete.

După debutul cu succes al programului, când 15.000 de tineri au avut posibilitatea de a călători și a descoperi Europa, Comisia Europeană a lansat, la sfârșitul lunii noiembrie, cea de a doua rundă a programului, cu 12.000 de tichete de călătorie.

Comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat: „Este extraordinar să constat că tinerii profită de această nouă oportunitate de a explora culturile și tradițiile europene, de a simți ce înseamnă diversitatea Europei și de a-și face prieteni pe care nu i-ar fi întâlnit altfel. Prima rundă a demonstrat că tinerii dobândesc astfel încredere în sine și competențe, cum ar fi luarea de inițiative și cunoașterea altor limbi. Inițiativa DiscoverEU oferă mult mai mult decât o simplă călătorie - ea oferă posibilitatea de a învăța ceva pentru toată viața.”

 

Mai multe informații puteți afla direct din Portalul european pentru tineret - https://europa.eu/youth/discovereu_ro, rețele sociale: pagina de Facebook „European Youth”, contul de Twitter „European Youth”.

 

Sursa: www.ec.europa.eu