Râu de cărți, în lupta antipoluare

Ma 19 mai 2020

Știai că în lume există tineri care pun în practică idei care mai de care mai ingenioase pentru a lupta împotriva poluării?

Un exemplu în acest sens, de proiect inovator cu un impact important în viața comunităților, am găsit în Canada, în cadrul festivalului de artă Toronto Nuit Blanche, o sărbătoare anuală în care o întreagă noapte este dedicată artei contemporane. Cu această ocazie, acum câțiva ani, un grup de artiști a transformat un drum într-un râu de cărți strălucitoare pentru a lupta împotriva poluării, zgomotului și a traficului.

Instalația de artă interactivă poartă numele de „Literature vs. Traffic”, creatorii fiind un grup de artiști anonimi numiți Luzinterruptus, din Madrid, Spania, care au purtat acest proiect în mai multe țări din lume.

„Literature vs. Traffic” a însemnat o stradă întreagă din Toronto (Canada) transformată într-un râu cu 10.000 de cărți donate, unde orice trecător poate alege o carte și să o ia acasă.

Râul de cărți reprezintă un protest simbolic împotriva efectelor traficului urban, iar pentru o noapte pietonii au parte de un moment liniștit pe străzi, fără poluare, trafic sau gălăgie.

Pentru punerea în practică a unui asemenea proiect, la momentul respectiv au fost necesare 12 zile și 50 de voluntari. Potrivit organizatorilor, cărțile au fost luate de vizitatori în doar 10 ore.

Același proiect a fost realizat și în Madrid, New York și în Melbourne. Începând cu anul 2008, Luzinterruptus a creat diferite proiecte și a fost angajat pentru a lucra în diverse evenimente de artă pentru muzee. Grupul de artiști utilizează adesea materiale donate sau materiale reciclabile pentru proiectele lor, pentru a căror punere în practică colaborează întotdeauna cu voluntari.

Și în Romania, editura Litera organizează o dată pe an un program de  promovare a lecturii, expunând în Centrul Vechi din București, pe o întreagă stradă, cărți pe care trecătorii le pot lua acasă.

Mai multe detalii poți afla aici - https://vimeo.com/188316117