Scrisoarea de Intenţie


Află cum îţi poţi structura scrisoarea de intenţie

Pe lângă un CV bine structurat, care captează atenția angajatorului, scrisoarea de intenție sau scrisoarea de motivație reprezintă un instrument extrem de util în procesul de căutare și aplicare la un loc de muncă.

Specialiștii în resurse umane recomandă ca orice CV să fie însoțit și de o scrisoare de intenție, fiind un element diferențiator și putând spori considerabil șansele de a fi chemat la un interviu, adăugând valoare CV-ului tău.

Scrisoarea de intenție este în fapt documentul prin care îți exprimi interesul față de un anumit loc de muncă și dorința de a lucra în compania respectivă.

Prin scrisoarea de intenție îți poți pune în valoare competențele și abilitățile tale ce se potrivesc cel mai bine cu locul de muncă și îi poți demonstra astfel angajatorului faptul că te-ai documentat cu privire la organizația pe care o reprezintă.

Fie că alegi tu să trimiți o scrisoare de intenție anexată CV-ului atunci când aplici pentru un loc de muncă, fie că este solicitată de angajator, acest document joacă un rol foarte important în procesul de recrutare.

Dată fiind importanța scrisorii de intenție și plus valoarea pe care o poate genera pentru obținerea locului de muncă dorit, este important ca atunci când o redactezi să îi oferi o atenție sporită:

  1. fii atent la modalitatea de redactare și așezare în pagină a conținutului acesteia;
  2. alege să te adresezi cu un limbaj oficial, corect gramatical, clar, concis și întotodeauna pozitiv;
  3. alege să te prezinți de la început și continuă cu descrierea experienței tale și cu atuurile tale compatibile cu compania la care aplici.

Un sprijin în redactarea unei scrisori de intenție cât mai complete în informații importante pentru angajator să afle cât mai multe date despre tine poți găsi pe portalul oficial al Uniunii Europene: europa.eu, în secțiunea dedicată CV-ului Europass, pe care o poți accesa după crearea profilului personal, unde poți completa online o scrisoarea de intenție. Portalul te ghidează pas cu pas în completarea scrisorii de intenție, secțiune cu secțiune, oferindu-ți totodată mai multe modele de scrisoare de intenție de diferite formate, dintre care poți alege.